Fokus

Tilhører du dem som mener norsk fotball er lite interessant? Som mener nivået er for dårlig, at stemningen er laber og som velger bort eliteseriefotball for høyt betalte stjerner i England og Spania?  Da er du i målgruppen til Tv2-Sporten og norske fotballmedier forøvrig.Målgruppen bryr seg nemlig ikke så mye om det sportslige innholdet, det er rett og slett ikke interessant nok. Med mindre det da er en dommerfeil, gjerne i RBK sin fordel. Dommerfeil gir nemlig seere og klikk.   Sportslige analyser er på sin side ganske dølle greier om en skal dømme etter de redaksjonelle vurderingene og hvor lite tid det vies. Da Cmore i 2015 prøvde seg på grundige analyser og forklaringer, var dommen at det ble “kjedelig”.  For få kontroverser, ikke nok dommerfokus.

Og vi forstår det. Det må være rom for både debatt, dommerfeil, kontroverser og humor i fotballlsendingene, det er på ingen måte feil med litt krydder. Særlig nå i de tidlige rundene hvor banene er dårlige, spillerne slett ikke har prikket formen og norsk fotball konkurrerer med serieinnspurt ellers i Europa.  Men det er ikke noe godt å spise bare krydder. Og det er ikke noe interessant med 12 sammenhengende “Fotballkveld”-minutter om at Riise var litt sint etter å ha tapt. Jovisst oppførte han seg som en klovn, jovisst måtte det omtales og selvfølgelig fortjener han kritikk. Det blir bare så alt for mye av det gode.

Vi trenger ikke at en betydelig del av TV2 sin sending etter serierunden vies til saken. Vi trenger ikke alle fotballforsidene plastret med dekning og vi trenger ikke et veigt forbund som gir etter for presset og deler ut to kamper karantene. For å skrike “Fittedommer” og sparke i en dør.  Ikke for å slå, sparke eller spytte. Ikke for å antyde partiskhet eller opptre truende mot dommeren. Men for å banne og sparke i en dør.  Og så beklage seg i ettertid. Vi liker ikke Riise (hvem gjør vel det), men kom igjen da.

Vi fikk en liten kontrovers i Trondheim også.  Pål Helland har vært ute og slengt med leppa (hvilkete sjokk!).  Vel er det temmelig teit å kalle en motspiller for tjukk, men en kan joggu ikke ha vært mye i nærheten av en fotballbane om en tror det representerer noe i nærheten av det verste en får høre.  Det var vel mer interessante ting å rapportere om fra den kampen? Hvordan hadde overskriftene blitt om Helland hadde gjort som Tv2s Jesper Mathiesen og hengt ut en i overkant jovial drosjesjåfør på twitter?

Etter gullfesten i fjor kunne moldensere, tabloidjournalister og andre moralister fråtse i bilder av Lunna som ledet an “Hate molde by” i noen sekunder. Noen ville at forbundet skulle dele ut straff her også, saken ble koblet  til mobbing og fordømmelsen var nærmest unison.  Da Kåre prøvde å avdramatisere det hele, ble han beskyldt for å forsvare mobbing og hets.  Det gjentok seg i Drammen ved årets seriestart, da Brann-fansen i kamp mot Godset hadde laget bannere med teksten “En ting til felles – Alle hater Mjøndalen”.  Selvsagt var det ikke snakk om ekte hat, men et forsøk på humor.  Godset og Mjøndalen er jo “fiender”, mens Mjøndalen sendte Brann ned i første i 2014.   I TV2-Studio satt Davy og Mini og mente at norske supportere godt kunne bruke humor, men at dette ble for plumpt. Man burde heller bruke litt snert, slik som i England.  Ok.

Det koker ned til at moralsk harme og indignasjon selger.  Det selger aviser når de kan male et bilde av Alex Lund hansen som mobber, det gir seere når TV2-Jesper får med seg tv-seere på at “vi kan ikke oppføre oss sånn”, og det gir voldsomt med klikk når Riises oppførsel, forbundets straff og kjærestens reaksjon på denne kan smøres utover sportsnyheter og nettaviser.    Det gir oppmerksomhet til norsk fotball også, men er det en oppmerksomhet den trenger?  Helt ærlig, husker du noe som helst sportslig fra kamper som ikke involverte ditt eget lag fra forrige runde, eller er alt bare kontroverser og skandaler?

Norsk fotball trenger media. Vi må ha pressedekning. Kritisk, uavhengig, både tabloid og saklig, men når den store snakkisen fra forrige runde blir at en tilårskommen eks-stjerne har vært sint i noen minutter etter et tap, er dekningen så ubalansert og sensasjonsjagende at vi hadde klart oss bedre uten.
Avslutningsvis så unner vi selvfølgelig bergenseren Barmen å endelig få seg litt god Dahls-pils.  Du blir ikke en bedre fotballspiller av å være totalavholden.