Oraklet i Nidaros

Plaget av seriestartnerver som vi pleier å være på denne tiden, turte vi ikke å gå inn i sesongen uten å vite i år. På toppen av Gråkallen fant vi Oraklet i Nidaros som kunne fortelle oss om sesongen 2015.

April

 • Kjernen og RBK arrangerer avsparksfest på Byscenen.  Petter Wavold og SKA-Frika holder et forrykende show, Pål André Helland og Jonas Svensson skriver fra scenen livstidskontrakt med Rosenborg og en ikke lenger fullt så ung mann fra Titran blir arrestert for å ha vist fram sine edlere deler til en lite interessert politikvinne.
 • RBK slår AaFK 4-0 etter scoringer fra Midtsjø, Helland, Svensson og Jensen. Fredrik Carlsen gjør sitt beste for å gjøre slutt på karrieren til Jensen, men dansken hopper elegant unna tofotstaklingen.
 • I Adresseavisen kan man lese at flere er opprørte over at Kjernen ikke inviterte  Aalesund-supporterne til Byscenen, og var det nå egentlig nødvendig å bue sånn på Carlsen? “Hva skal familien hans tenke”, spør Kroksæter i en kronikk.
 • I Molde synes man stallen er litt tynn, og søker forbundet om dispensasjon til å hente fem nye spillere.  Dag-Eilev Fagermo melder at Molde burde utvikle spillerne sine selv og at Skullerud forøvrig er en bæsj.
 • Branns hjemmeåpning mot Strømmen går for fullsatt stadion etter at laget slo Fredrikstad borte.  Roger Lillebøe i Bataljonen sier at dette er et klart uttrykk for den store lidenskapen i Bergen, og tilføyer at Fagermo er et svin. Brann taper kampen 3-0

Mai

 • Før kampen mot Odd, lekker Stig Inge Bjørnebye til Adressa at Rosenborg er interessert i å hente Frode Johnsen tilbake for å sikre seg bedre dekning på stopperplass. Dag-Eilev Fagermo fråder og melder at Frode Johnsen er et stort talent og at RBK burde utvikle sine egne talenter.
 • Molde har ikke fått svar på søknaden fra forbundet. Jim Solbakken tilbyr å dekke Yngve Halléns reise til Champions League-finalen og dispensasjonen gis. At dette skjer på omtrent samme tid, er naturligvis en ren tilfeldighet. Dispensasjonen trekkes imdlertid tilbake da Martin Ødegaard likevel ikke får sin Real Madrid-debut i finalen.
 • Rosenborg er ubeseiret i serien før 16.mai-kampen mot Sandefjord som ender 0-1.
 • Mushaga Bakenga er i Trondheim på 17-mai-feiring og inviteres av Trond Alstad til å gå bak RBK-fanen. Bakenga takker pent nei og Kroksæter i Adressa uttaler at: “Det åpenbart skyldes den hatske stemningen blant RBK-supporterne og illustrerer hvor store problemer miljøet har”.  Epsen Viken tar på vegne av Kjernen selvkritikk og beklager at “Mush” ikke føler seg vekommen.
 • Brann taper bortekampen mot Levanger og i neste hjemmekamp, mot Follo, dukker det bare opp 2000 tilskuere. Roger Lillebøe i Bataljonen sier at dette er et klart uttrykk for den store lidenskapen i Bergen.  Brann tar et poeng og står med fem totalt.

Juni

 • Rosenborg møter Lyn i cupens 3.runde og en rekke RBK-supportere tar en hel uke i Oslo for å få med seg cupkampen og bortekampen mot Vålerenga.
 • Lyn vinner sensasjonelt 3-0 på Bislett og en skjeggete RBK-supporter fra Grue lusker midtveis bort fra Kjernen for å stille seg med Bastionen.
 • Etter kampen fester Lyn- og RBK-supportere sammen på et utested på Oslo Vest.  Sinte gutter fra Romerike mener dette er svært ødeleggende for norsk supporterkultur. Og hvorfor var ikke de invitert, egentlig?
 • Etter å ha sett RBK vinne 3-1 mot Vålerenga, blir et par 12-åringer fratatt RBK-flagget sitt. Supportergrupperingen Tivoli Vålerengen tar på seg ansvaret og skryter uhemmet over fangsten i sosiale medier.
 • Kjetil Kroksæter skriver en indignert kronikk hvor han påpeker at episoden illustrerer hvor langt supportermiljøet i Trondheim er gått, når selv barn oppfører seg som hooligans. Trond Alstad sier til Adressa at de to tolvåringene vil bli utestengt fra Lerkendal og at “sånn kan vi ikke ha det!”.   Det kommer en oppfordring fra klubben til Kjernen om å avstå fra bruk av flagg og andre provokasjoner på bortebane.
 • RBK spiller uavgjort mot Molde og og det er ingen episoder med supporterne.  Kroksæter forholder seg taus.
 • En MFK-supporter som tidligere var kjent for å gå rundt i gatene i Trondheim og rope “Sieg Heil”, kan fortelle at den eneste grunnen til at det ikke ble bråk, var at Tornekrattet tok førkamps-pilsen på Støren.

Juli

 • På nordgående hurtigrute oppstår det en episode når en tynnhåret kis fra Titran fyrer av et knallskudd på dekk og blir plassert i skipsarrest.  Bortsett fra litt utagerende synging og stort konsum av Nordlandspils, går turen til Bodø ellers rolig for seg. Trond Olsen scorer hattrick og påfører RBK sitt andre tap for sesongen. Fra den ene kortsiden prøver en 30-40 Bodø-supportere å få med seg Aspmyra på “Hater Rosenborg”, men det hele ebber ut i allsang av Ti Tusen Tommeltotta, og en godt påseilet hjemmesupporter spanderer “kaffedokter” på de tilreisende.
 • Hurtigruteepisoden blir behørig dekket og Kroksæter i Adressa tar til orde for at fotballsupportere kun bør få reise på turer arrangert av klubben. På disse turene mener han det ikke skal kunne nytes alkohol og sjøveien er helt utelukket.
 • Brannsupportere hacker siden allemågå.no og fyller den med hatske angrep mot styre og stell i klubben.  Roger Lillebøe uttaler at det er et uttrykk for den store lidenskapen i Bergen. Apostenes Røde Gærninger ber en bønn for en presset Richard Norling.
 • Odds BK sliter midt på tabellen og Fagermo mener årsaken er klar. “Hvis bare alle andre klubber utviklet spillerne sine selv i stedet for å kjøpe, ville vi vært i teten”, heter det fra den kanten.
 • Strømsgodset klarer heller ikke å henge med i toppen og det begynner å merkes på Marienlyst. Det tynnes i rekkene til Unionen, men talsmann Thor Arne Hansen sier i en kommentar at Unionen selvfølgelig er Norges beste supporterklubb, før han mumler noe om trommer og rusler bort på Lauritz for å få seg en toppa Bayer.
 • Overgangsvinduet åpner 15.Juli og Molde henter umiddlerbart syv nye spillere.  “Vi var litt tynt besatt på midtbanen, men nå har vi firedobbel dekning. Da begynner det å nærme seg”, sier en oppglødd Skullerud. Tilfeldigheter gjør at alle spillerne er i Jim Solbakkens stall, og han kan nå bokføre 120 millioner på en konto i Guernsey. Det er nå sju poeng opp til RBK.

August

 • Det går ordentlig for seg før Lillestrøm-kampen. Mens un, fn og deres venner sitter og koser seg med noen øl i Lillestrøm Sentrum, har en del familiefolk slått seg ned på en pub i Oslo.  10-15 rusa LSK-supportere støttet av 10 tilreisende fra Bergen(!) stormer puben og gjør skader for hundretusner.   Roger Lillebøe fra Bataljonen tar avstand fra episoden, men understreker at den virkelig illustrerer hvor sterk lidenskapen er i Bergen. RBK vinner kampen 4-0 og noen overivrige pøbler tar to skritt inn på gressmata før de blir stoppet av vektere og truet med pistol av politibetjenter som fremdeles er under generell bevæpning.
 • I Adressa blir episoden i Oslo knapt nevnt, men Gunnar Evensen har en kronikk på trykk hvor han sammenligner RBK-supporternes banestorming med oppførsel man vanligvis finner hos nynazister.
 • Rosenborg trekker Liverpool i kvalifiseringen til Europa League. Norske Liverpool-supportere reagerer med forferdelse når de innser at RBk først og fremst selger billetter til egne supportere.  Karl-Henrik Tysvær(43) fra Simostranda melder. “Jeg er verdens største LFC-supporter, men har aldri sett dem live! Nå har jeg endelig muligheten!”. Trond Alstad ordner opp og Karl-Henrik får sin billett.
 • Flyene fra Bergen er helt fulle. “Dette viser hvor sterk lidenskapen er i Bergen”, sier Roger Lillebøe i Bataljonen.
 • Over halve stadion stiller i rød trøye og “det er sånn det skal være”, ifølge Alstad.  RBK vinner overraskende 2-0 og etter kampen står en mann (31) fra Hovin med Liverpool-trøya godt gjemt under un-genseren sin og gråter en skvett.
 • For å se bortekampen, må man som RBK-supporter kjøpe billett via Endre Storholt sitt arrangørselskap. Billetten selges i pakke med reise og opphold og koster 15,000 for fire netter på to-stjerners B&B, kampbillett og fly med mellomlanding på Kastrup og Charles De Gaulle.
 • RBK taper bortekampen 3-0 og ryker ut.  “Det er så mange Liverpool-supportere i Norge, så det var best det gikk sånn”, sier Alstad i en kommentar til NRK.
 • Molde  taper sine kval-kamper og Kjell Inge Røkke blir så forbannet at han stopper skygge-utbetalingene til Jim Solbakken.

September

 • Rosenborg starter måneden hjemme mot Stabæk. Til store protester fra supporterne, reklamerer klubben med at man nå kan komme og se Bob Bradley trene et lag på Lerkendal for siste gang. Etter å ha tatt Stabæk opp til andreplass på tabellen, ryktes det at Bradley skal til MLS for å trene NYCFC og Mix Diskerud.  Kampvorspielet på Three Lions går fredelig for seg og en tilreisende lyslugg varter opp med Mini-sangen på rams. Fra Lillestrøm-hold meldes det igjen at fotballsupportere som drikker øl sammen er en forbanna uting.  “Det må da gå an å drekke aleine, som ordentlige folk!”.
 • LSK-supporterne får fort andre ting å bekymre seg over når de taper 1-4 hjemme mot Mjøndalen og inntar kvalik-plassen.
 • Brann har tapt 6 kamper på rad og ligger an til å rykke ned enda en divisjon og Norling trekker seg når huset hans blir påtent av sinte bergensere.  Lillebøe i Bataljonen mener at man må regne med såpass i en lidenskapelig by som Bergen, dessuten vet man ikke for sikkert at det er Brann-supportere som står bak. Det kan være Rosenborg-fans som er ute etter å sverte Brann.
 • Kroksæter kaster seg på bølgen og synes forklaringen til Lillebøe høres sannsynlig ut.  Alstad er kjapt ute og krever at Kjernen rydder opp og talsmann Espen Viken lover at disse påstandene skal man granske internt.
 • Rosenborg vinner bortekampen i Molde og Kjernen dominerer fullstendig på tribunen. Det er ingen episoder med supporterne. Kroksæter forholder seg taus.

Oktober

 • Rosenborg sikrer seriegullet borte mot Start og 600 tilreisende trøndere feirer uhemmet. Når spillernes fly lander og de tar turen til Downtown, er TV2 der for å lage sak av at det er så få supportere ute og feirer, uten å nevne at mange av de ivrigste enda sitter på bussen hjem.
 • Dag-Eilev Fagermo er glad gullet i det minste ikke gikk til molde, men understreker at om man måler spilte minutter av lokale spillere, så er det Odd som er den moralske vinneren.
 • Kjetil Rekdal mener RBK aldri hadde vunnet gull om det ikke var for at forbundet alltid gir dem hjemmekamp 16.mai. Slik forfordeling kan man ikke ha noe av, sier Rekdal.
 • Rekdal får en gave i posten fra Kjernen. Det er en ordbok hvor ordet “forfordele” er markert med markeringspenn, slik at Rekdal én gang for alle skal lære seg at det betyr det motsatte av det han tror.
 • Kjell Tennfjord tar over som trener i Brann.
 • Mushaga Bakenga er tilbake fra skade og får debuten sin mot Mjøndalen. Det er en oppglødd gutt som byttes inn når 20 minutter gjenstår, selv om det ender 0-0, og lykkeli melder han at han alltid har hatt en drøm om å spille for Molde.

November

 • Lillestrøm, Sandefjord og Mjøndalen rykker ned og Tom Lund går inn i sjokk. Han blir fløyet til Ulllevaal Sykehus, noe som klart forverrer tilstanden. Han kommer seg først når han får se video fra seriegullet i 77 på repeat.
 • Brann berger akkurat plassen i 1.divisjon hjemme mot Hødd og det feires som om de har vunnet seriegull.  Det er den andre kampen for året med full stadion og Lillebøe i Bataljonen mener dette klart viser at Brann har “de beste og mest lidenskapelige supporterne” i Norge.  Bortsett fra Liverpool da.
 • Trond Alstad har fått med seg Kjernens gave til Rekdal og er forbannet.  “Det går ikke an å oppføre seg sånn!”. Han mener RBK nå må vurdere å gi fra seg seriegullet, da man ikke kan ha på seg å ha vunnet med slike usportslige supportere. Da tipper det endelig over for Ivar Koteng som gir Trond Alstad avskjed på grått papir: “Asssa!  Det e greitt å værra følelsesmenneske og æ skjønne at hainn Trond e litt føleslsesstyrt når hain hainnle, men no hi hainn gått for langt!   Det goillet som æ ærlig og redelig hi kjøft, ska da slættes ikke gis bort!”
 • Kjetil Kroksæter er opprørt og mener Alstad er mobbet ut av klubben. Han mener RBK må vurdere å legge ned Kjernen, og hopper bukk over det faktum at Kjernen er en uavhengig organisasjon.
 • Rosenborg leier inn ny organisasjonssjef  fra Avantas.  Han heter Otto Ulseth.
Del artikkel