Pstereo 2015

Hvem vi skal lokke med til neste år?  Martin Ødegaard selvfølgelig, humrer festivalsjef Nils Heldal bak pulten sin på Pstereo-festivalens kontor i Midtbyen. Vi tok en prat med Heldal om årets og neste års festival.

Vi gikk i pluss, kan Heldal fortelle. Vi vet ikke hvor mye, og noe stort overskudd ble det ikke akkurat, men et lite pluss får vi. De pengene går rett inn i “regnfondet” vårt.  Det har seg nemlig slik at 1000+ festivalgjengere kan gjøre ganske stor skade på gresset på Marinen, og en eventuell slik skade må dekkes av Pstereo.   Akk!  Der brast altså håpet om at penga skulle gå til noen litt større artister eller billigere øl. Vi er allerede blant de billigste festivalene i landet, både på mat, drikke og todagerspass, forteller Heldal videre, som kan røpe at ølprisen heller går litt opp neste år. 78 kroner vil det koste å leske strupen med en halvliter Dahls. Samtidig kan han fortelle at Pstereo er så å si alene om å tilby gratis aktivering av Cashless-kortene, mens andre festivaler normalt tar et gebyr for det. Han fortsetter med å understreke at Pstereo ikke er ute etter å tjene penger, kun bygge opp en liten reserve for å sikre seg mot vær og eventuelt underskudd i fremtiden.

Ok. Vi kan vel leve med det.  Men bandene da?

Vi må booke på samme hylle som tidligere. Når platesalget går ned, trenger artistene større inntekter fra konserter og da går prisene opp. Vi har ikke råd til å hente på øverste hylle.  Vi opplever at vårt publikum har tiltro til at vi likevel klarer å finne artister som fenger, og ikke minst overrasker.  Selv om ikke noe enkeltband trekker deg til Pstereo, skal du kunne komme og få mange fete konsertopplevelser likevel.  Og her må vi nesten  nikke anerkjennende. Før sommeren hadde vi neppe kjøpt festivalpass for å høre Blomst, men joggu ble de ikke blant de store høydepunktene.

Ok, så får vi ikke de gigantiske headlinerne i 2015 heller. Kan han love noe annet?

Vi håper å få til å utnytte elva!  Kanskje kan det være mulig å frakte festivalgjengere opp til Marinen i båt?  Vi undersøker det nå.  Ellers skal drink-området utvides og tilbudet blir større.  Kommunen ønsker ikke at vi skal søke om spritbevilling, men vi regner med å utvide tilbudet av drinker basert på 22%-varer.  Og matsatsingen skal videreføres og forsterkes.  Vi skal fortsette med økologisk og kortreist mat, både fordi det gir oss særpreg og fordi vi er opptatt av klima og miljø. Og så kan du jo ta med at det er overvekt av jenter på festivalen vår!  Single jenter! Ok, skamløs reklame der altså. Vi lar den passere.

Men selv med single jenter, liksomsprit og det vi fortsatt regner som priser som ligger litt i overkant, blir det ikke noe kjempeoverskudd for Pstereo i 2014. Er det så vanskelig å drive festival?  Får man ikke noe som helst drahjelp fra knutepunktfestivalene?

Og her toucher vi inn på noe som Heldal engasjerer seg sterkt i: La meg først understreke at jeg unner Olavsfestdagene og de andre knutepunktfestivalene alle de offentlige midlene de får. De er gode festivaler som fortjener pengene.  Når det er sagt, knutepunktfestivalordningen er en god idé som er dårlig utført.  Det binder opp kulturmidlene.  For at Olavsfestdagene skal få sine 11 millioner over statsbudsjettet, må Trondheim Kommune bidra med fire millioner. Det er fire millioner av kommunens kulturbudsjett som da blir øremerket.  Kulturbudsjettene låses sentralt.

Pstereo-festival blir det selv uten millioner i støtte fra staten.  Opeth er allerede sluppet som først band, ikke vår seidel med øl i det hele tatt, men et band med en ganske solid fanbase i Norge. Det første ordentlige artistslippet blir 28.11, det har vi store forventninger til, og billettsalget starter den påfølgende mandagen, 1.desember.   Prisen for den som kjøper i desember blir 1150 kroner, noe som må sies å være en grei pris for en todagers festival. vi håper å se deg på Marinen neste sommer!
PS!  Action Bronson måtte avlyse på grunn av sykdom (right) i sommer. Pstereo jobber med å få ham til Trondheim på et annet tidspunkt:  Isåfall blir det på en scene i byen, presentert av Pstereo.  Hvis det skulle bli en suksess, kan vi vurdere flere slike arrangementer i løpet av året.

Del artikkel