Bombefly!

Sist vi anmeldte en cupfinalelåt, endte det med totalslakt. Sie Gubba sitt forsøk falt ikke akkurat i smak og vi hadde ingenting positivt å si om låta. I samme sak varslet vi at det ville komme en overflod av låter, og det varslet slo ikke akkurat til. Før nå.

For vi har forstått det slik at Terje Tysland lager sang, at Arabs in Aspic gjør det, noen har laget et umorsomt forsøk på en rap-parodi som er så påtatt selvironisk at det er til å få vondt av (de ville gjerne at vi skulle reklamere for den, men det kan de glemme), Dag Ingebrigtsen lager den offisielle låta og har valgt den originale tittelen “gullet skal hjem”. Vi skal prøve å få anmeldt dem alle. Og så er det Andy fra Bromstad da, AKA Shitrich, som har gått for den catchy tittelen “Bombefly”. Freskt!

Den som ikke kjenner til Shitrich gjør lurt i å sjekke ut profilen hans på soundcoud eller gjøre et youtube-søk på Bromstad Billionaires. Kort oppsummert kan det sies at han er en av Norges desidert beste rappere med props tytende ut alle kroppsåpninger. Og props har da også låta høstet massevis av i den korte tiden den har vært ute. Ikke bare fra RBK-supportere, men fra hiphop-kjennere over det ganske land. Selv produsentene i Kvamkollektivet har skrytt av den, og de er moldensere. Pføy!

Låta er produsert av Kai Helvette og spilt inn hos Rudebwoy fra Sørsia Gerillja. Her har låta fått et lydbilde som er såpass skittent at det passer godt til tekst og budskap, men samtidig så clean at det høres bra ut. Veldig bra faktisk. Låta er faktisk såpass godt produsert at den er verdt et ekstra gjennomlytt selv før en tar hensyn til teksten. Når det er sagt, er teksten selvfølgelig viktig. Og den har møtt reaksjoner. Det vi vil si til dem som er mest hysteriske er: Ikke ta dette ut av kontekst. Store overdrivelser og grafiske beskrivelser er noe som tilhører sjangeren. Det er humor. Åpenbart ikke humor som alle liker, men så er heller ikke hensikten å tilfredsstile alle. Når “Fuck Oskar Sylte” har en sentral plass i låta, bør det uansett være åpenbart at det ikke er (kun) alvor bak låta som skyter mot såvel ordføreren i Molde som tornekrattet.

Hiphop-miljøet har én ting til felles med fotball(supporter)miljøet. Ulike varianter av “homo” brukes gjerne som skjellsord. Vi synes vel egentlig at det er like dumt uansett hvor det blir brukt. Ikke bare er det ganske oppbrukt å kalle Magne Hoseth “bøg”, men det blir rett og slett for simpelt. Vi gidder ikke bruke mye tid på å moralisere, men må innrømme at akkurat den vanen er det greit om begge miljøer legger av seg. Når det likevel er så utbredt i norsk rap, gir det heller ikke noe stort minus. Det hører nesten med i en hetse-rap.

Kort oppsummert er dette en humoristisk perle av en cupfinalesang, ispekka en sunn dose molde-hat. Låta er ekstremt velprodusert og ikke minst flower Andy så godt at vi må innrømme at den har gått på repeat i store deler av dagen.

Den moralistiske fotballpressen vil nok ikke være enige med oss, men i vår bok er dette en soleklar femmer på terningen.

Fuck Oskar Sylte!

Del artikkel